Ο Δαρβίνος στα…videogames!




7 γενιές videogames,
40 χρόνια εξέλιξης!






1η Γενιά:
το 1972 η πρώτη κονσόλα στον κόσμο κάνει την εμφάνισή της στην αγορά. Το Magnavox Odyssey. Ο κόσμος όμως αρχικά την αγνόησε βλέποντάς την σαν κάτι το απόξενο. Με τον ερχομό του Atari, λίγο αργότερα, άρχισε να ανεβαίνει η δημοτικότητα των παιχνιδιών αποκτώντας φανατικούς οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτές οι δύο κονσόλες μπορούσαν να παίξουν μόνο ένα ή δύο παιχνίδια(Pong και hockey) τα οποία ήταν ενσωματωμένα σ’ αυτές.

2η Γενιά:

Από εδώ και στο εξής, κάθε γενιά που πέρναγε ήταν επαναστατική και καθοριστική για την πορεία των videogames! Το 1976 κάνει την εμφάνισή της μία νέα κονσόλα, η VES. Το ξεχωριστό μ’ αυτή την κονσόλα ήταν ότι μπορούσες να χρησιμοποιήσεις ένα ξεχωριστό τσιπ για να παίξεις το παιχνίδι. Ο προάγγελος, δηλαδή, των κασετών στα videogames.


Το 1977, η ανερχόμενη αυτή βιομηχανία βρέθηκε μπροστά στην πρώτη της κρίση. Οι καταναλωτές φαίνεται θεώρησαν απαρχαιωμένες αυτές τις κονσόλες (!) και οι πωλήσεις έπεσαν κατακόρυφα. Ένα νέο παιχνίδι όμως στο Atari, το  space invaders, ταρακούνησε τα νερά δημιουργώντας νέα τάση και τραβώντας το ενδιαφέρων gamers!
Η δεύτερη, πιο σοβαρή κρίση έκανε την εμφάνισή της το 1983. Μία πλημύρα από κονσόλες χαμηλής ποιότητας διαφόρων εταιριών, ήταν η αιτία που οι καταναλωτές έχασαν το ενδιαφέρον τους, για δεύτερη φορά. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρίες δήλωσαν χρεοκοπία μέσα σε ένα χρόνο.

3η Γενιά:
Το 1983 η Nintendo κυκλοφορεί δοκιμαστικά στην Ιαπωνία μία καινούρια κονσόλα, το Family computer (Famicom). Καινούρια γραφικά με περισσότερες λεπτομέρειες και πιο ζωηρά χρώματα, το Famicom προωθείται στην Αμερική λανσάροντας παράλληλα και ένα παιχνίδι για αυτή την κονσόλα. Το Super Mario Bros. Έτσι, όπως το Atari με το space invaders, έτσι και η Nintendo με το Super Mario κατάφερε να επιβιώσει θριαμβευτικά.

4η Γενιά:
1988 και το θρυλικό πλέον, Sega Mega Drive κυκλοφορεί στη Ιαπωνία. Ακολουθεί η Αμερική το 1989, ενώ στη Ευρώπη ήρθε το 1990. Άλλες κονσόλες που βγήκαν στην αγορά εκείνο το διάστημα είναι το NEC και το Turbo-Grafx(?)!





5η Γενιά:
Το Atari jaguar φέρνει ακόμα περισσότερα χρώματα στην οθόνη ενώ το νέο λογισμικό προσφέρει καλύτερα γραφικά(μην φανταστείτε τίποτα το ιδιαίτερο, απλά υπήρχαν περισσότερες γωνίες!)
Το 1994 πρωτοεμφανίζεται το Playstation ξεπερνώντας τα 100 εκατομμύρια σε πωλήσεις ενώ το 1996 έρχεται το Nintendo 64. Παρόλο που το Playstation εισήγαγε τα DVD-rom στα videogames, το Nintendo 64 εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί κασέτες, θεωρώντας πως είναι πιο πρακτικές και ανθεκτικές!

6η Γενιά:
Οι εταιρίες παραγωγής videogame αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τον τρόπο σκέψης του καταναλωτή. Έτσι επενδύουν στα γραφικά τους, αντιγράφοντας την ‘αρχιτεκτονική’ των PC και κάνοντας τα παιχνίδια στις ίδιες κονσόλες να φαίνονται πιο ελκυστικά.
Το playstation2 κυκλοφορεί το 2000 και πουλάει πάνω από 140 εκατομμύρια κονσόλες. Το playstation2 είχε τη δυνατότατα αναπαραγωγής DVD, πρωτοποριακό για τα τότε δεδομένα.
Το 2001 έρχεται το X-Box το οποίο μπορεί να συνδεθεί στο internet. Επίσης είναι η πρώτη κονσόλα με ενσωματωμένο σκληρό δίσκο.
Την ίδια χρόνιά κυκλοφορεί και το GameCube από την Nintendo, το οποίο δεν αναπαράγει τα κλασσικά CD 12cm αλλά μικρότερα, αυτά των 8cm.



7η Γενιά:
2005. Πιο επαναστατικό από ποτέ το X-box 360 είναι η πρώτη κονσόλα αυτής της γενιάς έχοντας όλα τα πλεονεκτήματα των προηγούμενων.
Ένα χρόνο μετά, το Playstation3 έρχεται και πάλι να κατακτήσει την κορυφή στις κονσόλες δίνοντας τη δυνατότατα στους gamers να έχουν τον πλήρη έλεγχο. Απίστευτα γραφικά, σύνδεση στο internet, ενσωματωμένος σκληρός δίσκος και νέα εξωτερική εμφάνιση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του.
Το πιο επαναστατικό βήμα όμως στις κονσόλες το έκανε και πάλι η Nintendo το 2006, προωθώντας στην αγορά το Wii. Πρόκειται για μία κονσόλα που δίνει τη δυνατότατα στον χρήστη να λάβει μέρος στο παιχνίδι ενεργητικά. Ο συνδυασμός Bluetooth και υπέρυθρης ακτινοβολίας προσφέρουν στους gamers μία interactive εμπειρία, ζώντας το παιχνίδι ‘από μέσα’! Το μόνο ελάττωμα του Wii είναι  ότι έχει χαμηλά γραφικά σε σχέση με τους προκάτοχούς του.
Την τεχνολογία του Wii, αντέγραψαν λίγο αργότερα στο X-box 360 εισάγοντας ένα επιπλέον εξάρτημα, to kinect. Το ίδιο έκανε και η Sony με το Playstation3.












 enjoy!

Άρθρα από άλλα Ελληνικά site:

Δεν υπάρχουν σχόλια: