Λίστα Forbes 2011: Οι κροίσοι των κροίσων!




Η λίστα που συντάσσει το περιοδικό Forbes με τους δισεκατομμυριούχους μεγάλωσε ακόμα περισσότερο το 2011, καθώς προστέθηκαν 200 περίπου άτομα, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό τους σε...
1.210 και το μέγεθος της περιουσίας τους, ανέρχεται σε 4,5 τρισ. δολάρια.



Η "χρυσή" δεκάδα



1) Ο πλουσιότερος άνθρωπος της υφηλίου είναι ο Μεξικάνος μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ (America Movil, τηλεπικοινωνίες), ο οποίος διατήρησε για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2011 τα πρωτεία με περιουσία 74 δισ. δολάρια.





2) Ο Μπιλ Γκέιτς (Microsoft, λογισμικό), που εκθρονίστηκε το 2010 από τον Κάρλος Σλιμ, ακολουθεί στη δεύτερη θέση με την περιουσία του να ανέρχεται σε 56 δισ. δολάρια.







3) Με 50 δισ. δολάρια, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ (Berkshire Hathaway, επενδύσεις) που καταλαμβάνει την τρίτη θέση.




και συνεχίζουμε με τα "φτωχότερα" μέλη της πρώτης δεκάδας...

4) Ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό (LVMH, είδη πολυτελείας) με 41 δισ. δολάρια
5) Ο Αμερικανός Λάρι Έλισον (Oracle, λογισμικό) με 39,5 δισ. δολάρια 
6) Ο Ινδός Λάξμι Μιτάλ (Arcelor Mittal, χάλυβας) με 31,1 δισ. δολάρια 
7) Ο Ισπανός Αμάνσιο Ορτέγκα (όμιλος Zara, μόδα) με 31 δισ. δολάρια 
8) Ο Βραζιλιάνος Έικε Μπατίστα (ορυχεία, πετρέλαιο) με 30 δισ. δολάρια
9) Ο Ινδός Μάκες Αμπάνι (Reliance Industries, πετροχημικά-πετρέλαιο) με 27 δισ. δολάρια 
10) Ο Αμερικανός Κρίστι Ουόλτον (όμιλος Wal-Mart, λιανική) με 26,5 δισ. δολάρια

Κάθε χρόνο και περισσότεροι 
Οι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν σε 1.210 το 2011 από 1.011 το 2010. Οι πλουσιότεροι του κόσμου έχουν κατά μέσον όρο περιουσία 3,7 δισ. δολάρια, από 3,5 δισ. δολάρια την περασμένη χρονιά. Στην πλειοψηφία τους οι δισεκατομμυριούχοι αύξησαν την περιουσία τους. Εκ του συνόλου, 102 είναι γυναίκες, από 89 το 2010.
Οι νεότεροι ανερχόμενοι δισεκατομμυριούχοι (πιθανότατα και νεαρότεροι) βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ αύξησε την περιουσία του κατά 238%, φθάνοντας τα 13,5 δισ. δολάρια και κατατάσσεται 52ος στον κατάλογο (βρισκόταν στην 110η θέση). Δυο νέοι δισεκατομμυριούχοι είναι ο Σον Πάρκερ, επίσης του Facebook, με περιουσία 1,6 δισ. δολάρια και ο Μαρκ Πίνκους, επικεφαλής της Zunga, με 1 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το Forbes, οι νέοι δισεκατομμυριούχοι προέρχονται από τους τομείς της ενέργειας, της μόδας και της λιανικής, της κατασκευαστικής βιομηχανίας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, εκτός εκείνων που έχουν επενδύσεις σε διάφορους τομείς.


Στον κατάλογο του αμερικάνικου περιοδικού συμπεριλήφθηκαν 50 νέοι δισεκατομμυριούχοι, περιλαμβανομένων του Ράινολντ Γκάιγκερ της εταιρίας καλλυντικών L'Occitane (1,4 δισ. δολάρια), ενώ από τους μεγάλους χαμένους είναι ο ιδρυτής των καταστημάτων Ikea, Ίνγκβαρ Κάμπραντ που είδε την περιουσία να μειώνεται από 23 δισ. σε 6 δισ. δολάρια λόγω φορολογικών εκκρεμοτήτων με αποτέλεσμα να πέσει από την 11η στη θέση 162.

Η ελληνική παρουσία
Αισθητή είναι η ελληνική παρουσία και στη φετινή λίστα του περιοδικού καθώς οκτώ Ελληνες επιχειρηματίες κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και να συμπεριληφθούν σε αυτήν. Πλουσιότερος Έλληνας παραμένει ο Σπύρος Λάτσης με την οικογένειά του, τον οποίο συναντάμε στην 291η θέση της λίστας με συνολική περιουσία ύψους 4,8 δισ. δολαρίων από τη δραστηριοποίηση στον τομέα της ναυτιλίας. Ακολουθεί ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός Τζορτζ Φειδίας Μίτσελ που στα 91 του χρόνια έχε καταφέρει να ξεχωρίσει στη βιομηχανία παραγωγής ενέργειας με την εταιρεία του Mitchell Energy. Η περιουσία του αγγίζει τα 2,7 δισ. δολάρια, γεγονός που τον φέρνει στην 420ή θέση της συνολικής κατάταξης. Λίγο πιο κάτω, στην 459η θέση με περιουσία ύψους 2,5 δισ. δολαρίων συναντάμε τον συλλέκτη έργων τέχνης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) Φίλιππο Νιάρχο, γιος του Σταύρου Νιάρχου, ενώ στην 651η θέση βρίσκονται ακόμη δύο ομογενής. Ο 49χρονος Μάικ Λαζαρίδης, συνιδρυτής της κατασκευάστριας εταιρείας του Blackberry, της Research in Motion, και ο 82χρονος Μάικλ Ζαχαρής, που δραστηριοποιείται στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων, έχουν δημιουργήσει περιουσία ύψους 1,9 δισ. δολαρίων έκαστος. Την 692η θέση της λίστας κατέκτησε φέτος ο 62χρονος Τζον Κατσιματίδης με περιουσία 1,8 δισ. δολαρίων μέσα από ευρείας γκάμας δραστηριότητες που περιλαμβάνουν από σούπερ μάρκετ μέχρι real estate, ενώ στην 736η θέση φιγουράρει ο Τζορτζ Αργυρός με περιουσία ύψους 1,7 δισ. δολαρίων που απέκτησε από το real estate. Τέλος, ο Αλεξάντερ Σπανός και η οικογένειά του, ιδιοκτήτες της μεσιτικής εταιρείας A.G. Spanos Cos, κατέκτησαν την 1.057η θέση με περιουσία ύψους 1,1 δισ. δολαρίων.

Λεπτομέρειες και στατιστικά
Από τα στοιχεία παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των πλουσίων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 332 δισεκατομμυριούχους μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου ζουν 413. Το γεγονός ώθησε το οικονομικό περιοδικό να αποκαλέσει την Ασία «εργοστάσιο που παράγει δισεκατομμυριούχους». Οι δισεκατομμυριούχοι στην Ασία ήταν 234 το 2010. Στην Ευρώπη το περιοδικό καταγράφει 300 φέτος, στην περιφέρεια Μέσης Ανατολής/Αφρικής 89 και στην υπόλοιπη αμερικάνικη ήπειρο 76. 
Οι 300 Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι έχουν συνολικά περιουσία 1,3 τρισ. δολάρια, με πρώτο το Γάλλο Αρνό, ενώ οι 413 δισεκατομμυριούχοι που ζουν στις ΗΠΑ έχουν συνολική περιουσία 1,5 τρισ. δολάρια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν επίσης οι περισσότερες γυναίκες δισεκατομμυριούχοι, 45, η Ευρώπη έχει 24 ενώ η περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού 17. 
Η Κίνα, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μετά τις ΗΠΑ, έχει 115 δισεκατομμυριούχους, η Ινδία 55, το Χονγκ Κονγκ 36 κι η Ιαπωνία 26. Αν και η Κίνα έχει πολυπληθέστερους δισεκατομμυριούχους από την Ινδία, οι πλούσιοι στην Ινδία έχουν μεγαλύτερο πλούτο κατά μέσον όρο, με 4,5 δισ. δολάρια έναντι 2,5 δισ. στην Κίνα. Ο πιο πλούσιος άνθρωπος στην Κίνα, ο Ρόμπιν Λι, ο άνθρωπος πίσω από την μηχανή αναζήτησης Baidu, έχει περιουσία 9,4 δισ. δολάρια. Ο Τζακ Μα (ιδρυτής του Alibaba.com, ενός ιστοτόπου παρόμοιου με το eBay, αλλά για διεπιχειρησιακές συναλλαγές) έχει περιουσία 1,6 δισ. δολάρια. Οι δισεκατομμυριούχοι στην Ινδονησία διπλασιάστηκαν φέτος φθάνοντας τους 14, σύμφωνα με το περιοδικό.Στη Ρωσία οι ολιγάρχες επέστρεψαν με πάταγο, καθώς η Μόσχα κατέστη η «πρωτεύουσα των δισεκατομμυριούχων» του πλανήτη. Χάρη στις εκθετικές αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών και των αγαθών μαζικής κατανάλωσης, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στη Ρωσία (οι περισσότεροι εκ των οποίων απέκτησαν τις επιχειρηματικές τους «αυτοκρατορίες» στην διάρκεια της άναρχης οικονομίας της δεκαετίας του 1990) αυξήθηκαν σε 101 από 62 το 2010. Στη Μόσχα ζουν 79 δισεκατομμυριούχοι, περισσότεροι από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο.
Η Ρωσία έχει περίπου το ένα τρίτο των δισεκατομμυριούχων της Ευρώπης και 15 από τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, περισσότερους από κάθε άλλη από τις λεγόμενες χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) μαζί και περισσότερους και από τη Σαουδική Αραβία.
Ο πλουσιότερος ρώσος είναι ο Βλαντίμιρ Λίσιν, με εκτιμώμενη προσωπική περιουσία 24 δισ. δολάρια, την οποία έχει αυξήσει κατά 10 δισ. δολάρια από πέρυσι, ανεβαίνοντας 18 θέσεις, στην 14η. Τον μυστικοπαθή Λίσιν ακολουθεί άλλος ένας μεγιστάνας της βιομηχανίας του μετάλλου, ο Αλεξέι Μόρντασοφ, 29ος στον κατάλογο από 70ός πριν ένα χρόνο, αντικαθιστώντας το Μιχαήλ Προχόροφ, ο οποίος βρίσκεται στη θέση 32, με περιουσία 18 δισ. δολάρια σχεδόν 5 δισ. παραπάνω από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Ο αριθμός των Ρώσων δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 31.

Άρθρα από άλλα Ελληνικά site:

Δεν υπάρχουν σχόλια: