To CERN καταρρίπτει τη θεωρία του Αϊνστάιν

Οι επιστήμονες του CERN (το μεγαλύτερο εργαστήριο φυσικής στον κόσμο), ανακοίνωσαν την Πέμπτη 22/9/11 ότι έχουν χρονομετρήσει νετρίνια που ταξίδεψαν με ταχύτητα μεγαλύτερη από τη ταχύτητα του φωτός. Αυτό σημαίνει, ότι η περίφημη θεωρεία της ειδικής σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν (E = mc2) δεν ισχύει!

Τα νετρίνα είναι υποατομικά σωματίδια με ελάχιστη μάζα και μηδενικό φορτίο τα οποία δεν αλληλεπιδρούν σχεδόν καθόλου με άλλα σωματίδια.
Οι επιστημόνων εξέπεμπαν από το CERN μία δέσμη νετρίνων μ και μετρούσε πόσα νετρίνα τ έφτασαν στο ερευνητικό κέντρο του Γκραν Σάσο στην Ιταλία.
Μετά από τρία χρόνια μετρήσεων κατέγραψαν νετρίνα που κινούνται με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός και συγκεκριμένα εντόπισαν νετρίνα που διένυσαν την απόσταση των 730 χιλιομέτρων σε 60 νανοδευτερόλεπτα ταχύτερα από το χρόνο που χρειάζεται το φως.

«Το αίσθημα που έχουν οι περισσότεροι εδώ είναι ότι δεν μπορεί να είναι σωστό, δεν μπορεί να είναι αληθινό», λέει ο James Gillies εκπρόσωπος του CERN που βρίσκεται έξω από τη Γενεύη.

Ο Gillies μιλώντας στο Associated Press πρόσθεσε ότι όλες οι μετρήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής έχουν καταπλήξει τους ερευνητές και όλοι ζητούν από άλλους συναδέλφους τους να διασταυρώσουν και να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία αυτά. Στη συνέχεια δήλωσε: «Καλούμε την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα να κοιτάξει τι έχουμε κάνει εδώ και πραγματικά να αναλύσουν με κάθε λεπτομέρεια τα αποτελέσματα των πειραμάτων, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος στον κόσμο μπορέσει να επαναλάβει τις μετρήσεις μας».

Μάλιστα οι επιστήμονες του επιταχυντή Fermilab στο Σικάγο, έχουν υποσχεθεί ότι θα πραγματοποιήσουν το πείραμα του CERN με τα ίδια δεδομένα.

«Είναι ένα πραγματικό σοκ», δήλωσε ο επικεφαλής του Fermilab, Stephen Parke ο οποίος δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την έρευνας στη Γενεύη. «σίγουρα θα μας προκαλέσει προβλήματα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό, εάν είναι αλήθεια».

Η ομάδα του Σικάγο, το 2007, είχε παρόμοια αποτελέσματα σε διάφορα πειράματα αλλά με χαμηλότερη επιστημονική σημασία, επειδή υπήρχε ένα τεράστιο περιθώριο λάθους.

Η επιστημονική κοινότητα εξέφρασε πάντως τον σκεπτικισμό της για το εύρημα του CERN γιατί, όπως είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν, τα νετρίνα (ένα από τα πιο παράξενα γνωστά σωματιδίων στη φυσική) συνθλίβονταν μετά το κοσμικό φράγμα της ταχύτητας των 299.792 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Ο επικεφαλής του τμήματος φυσικής του πανεπιστημίου του Maryland Drew Baden αποκάλεσε την είδηση αυτή κάτι σαν «ένα ιπτάμενο χαλί» δηλαδή κάτι που είναι τόσο φανταστικό για να γίνει πιστευτό.

Το CERN πάντως επιμένει πως μια ακτίνα νετρίνων «ταξίδεψε» στον επιταχυντή 60 νανοδευτερόλεπτα γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ένα περιθώριο σφάλματος μόλις 10 νανοδευτερόλεπτα, κάνοντας όμως έτσι τη διαφορά στατιστικά σημαντική. Γι αυτό πιστεύουν πως θα περάσουν μήνες με επανελέγχους στα αποτελέσματα των πειραμάτων έτσι ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει λάθος.

Οι ερευνητές του CERN πάντως ψάχνουν τώρα προς την πλευρά των ΗΠΑ και της Ιαπωνία για να επιβεβαιώσει τα ευρήματά τους.

Ένα παρόμοιο πείραμα νετρίνων στο Fermilab κοντά στο Σικάγο θα είναι σε θέση να εκτελέσει τις δοκιμές, δήλωσε ο Έλληνας επιστήμονας Σταύρος Κατσανέβας, ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου της Γαλλίας για Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Ερευνών Φυσικής. Το Ινστιτούτο συνεργάστηκε με το ιταλικό εργαστήριο Gran Sasso για την πραγματοποίηση του πειράματος στο CERN.

O Σ. Κατσανέβας ανέφερε ότι βοήθεια θα μπορούσε επίσης να προσφέρει και το ανάλογο πείραμα T2K στην Ιαπωνία, αν και προς το παρών είναι εκτός λειτουργίας εξαιτίας των καταστροφών της 11ης Μαρτίου από το σεισμό και το τσουνάμι της χώρας.

Οι επιστήμονες πάντως συμφωνούν, πως εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, θα πρέπει να γίνει μια θεμελιώδη αναθεώρηση των νόμων της φύσης.

Ειδικά η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν (που λέει ότι η ενέργεια ισούται με την τη μάζα επί την ταχύτητας του φωτός στο τετράγωνο) κρύβεται σχεδόν πίσω από τα πάντα στην σύγχρονη φυσική, είπε ο John Ellis, ένας θεωρητικός φυσικός στο CERN ο οποίος δεν συμμετείχε στο πείραμα.

Πηγές: www.cbsnews.com , Η Ελληνική σελίδα για το CERN
Διαβάστε και αυτό: Ένας Κύπριος τα βάζει με τον Αϊνστάιν
Άρθρα από άλλα Ελληνικά site:

Δεν υπάρχουν σχόλια: