Κάντε το νερό συνήθεια



Υπάρχουν κάποιοι αρκετά ισχυροί λόγοι για να πίνετε πολύ νερό καθημερινά, και το να αποκτήσετε αυτή τη συνήθεια δεν είναι και τόσο δύσκολο. Χρειάζεται μόνο λίγη προσπάθεια.

Το θέμα είναι ότι δεν συνηθίζουμε να εστιάζουμε την προσοχή μας σε αυτήν την συνήθεια. Καταλήγουμε πάντα να πίνουμε καφέδες, αναψυκτικά, αλκοόλ, χυμούς, τσάι, γάλα και αναρίθμητες άλλες επιλογές. Αυτό όμως που συμβαίνει εξίσου συχνά, ειδικά το καλοκαίρι, είναι να μην πίνουμε αρκετά υγρά και να αφυδατωνόμαστε, πράγμα που δεν είναι καθόλου καλό για την υγεία μας.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε το νερό στην καθημερινότητά μας. Δείτε 12 λόγους για τους οποίους πρέπει να πίνετε νερό, καθώς και κάποιες συμβουλές για το πώς μπορείτε να ενσωματώσετε τη συνήθεια αυτή στην καθημερινότητά σας.

Πίνοντας νερό στη σωστή ώρα
Πίνοντας νερό στη σωστή ώρα μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητά στο ανθρώπινο σώμα:
  • 2 ποτήρια νερό μετά το ξύπνημα - βοηθούν στην ενεργοποίηση εσωτερικών οργάνων.
  • 1 ποτήρι νερό 30 λεπτά πριν από το γεύμα - βοηθάει την πέψη.
  • 1 ποτήρι νερό πριν από το μπάνιο - βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • 1 ποτήρι νερό πριν πάτε για ύπνο - αποφεύγεται εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.
  • 1 ποτήρι νερό 30 λεπτά πριν από τη γυμναστική, μερικές γουλιές κατά τη διάρκεια και 1 με 2 ποτήρια μετά τη γυμναστική.
  • 2 ποτήρια νερό μετά από κατανάλωση αλκοόλ.

12 λόγοι για να πίνουμε νερό
1. Βοηθά να χάσετε βάρος
Το νερό είναι το πιο ισχυρό σας όπλο στον «πόλεμο» εναντίον των παραπανίσιων κιλών. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί αντικαθιστά ποτά με πολλές θερμίδες, όπως τη σόδα, τους χυμούς και αλκοόλ, ενώ το ίδιο δεν έχει καθόλου θερμίδες. Επίσης πίνοντας νερό, ''κόβουμε'' την πίνα μας.
Είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας για τη δίαιτα.

2. Κάνει καλό στην καρδιά
Συμμετέχει στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος. Άρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Μια μελέτη έξι ετών που δημοσιεύθηκε τη 1 Μαΐου του 2002 στο Αμερικάνικο Περιοδικό Επιδημιολογίας, ανακάλυψε ότι, όσοι έπιναν πάνω από 5 ποτήρια νερό την ημέρα, είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια της περιόδου που διεξάγονταν η μελέτη, σε σχέση με εκείνους που έπιναν λιγότερο από δύο ποτήρια.

3. Είναι πηγή ενέργειας
Η αφυδάτωση – ακόμα και η ήπια – μπορεί να σας εξασθενίσει και να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι. Αν διψάτε, έχετε ήδη αφυδατωθεί και αυτό μπορεί να σας προκαλέσει κούραση, αδυναμία των μυών, ίλιγγο και άλλα συμπτώματα.

4. Θεραπεύει τους πονοκεφάλους
Ένα άλλο σύμπτωμα της αφυδάτωσης είναι οι πονοκέφαλοι. Στην πραγματικότητα, συχνά όταν έχετε πονοκέφαλο, είναι απλά επειδή δεν έχετε πιει αρκετό νερό. Φυσικά, τα αίτια που τον προκαλούν είναι πολλά, αλλά η αφυδάτωση είναι από τα πιο συνηθισμένα.

5. Κάνει καλό στο δέρμα
Το νερό μπορεί να καθαρίσει το δέρμα σας. Οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν ότι, όταν πίνουν νερό, παρατηρούν μια λάμψη στο πρόσωπό τους. Φυσικά, δεν θα δείτε αποτελέσματα μέσα σε μια νύχτα, αλλά, αν πίνετε αρκετό νερό, μέσα σε μια βδομάδα θα δείτε τις θετικές του επιδράσεις στο δέρμα σας.

6. Βοηθάει στα προβλήματα χώνεψης
Το χωνευτικό μας σύστημα χρειάζεται αρκετή ποσότητα νερού για να χωνέψει σωστά την τροφή. Συχνά το νερό βοηθά στη θεραπεία του προβλήματος της ξινίλας στο στομάχι, και σε συνδυασμό με φυτικές ίνες μπορεί να θεραπεύσει και τη δυσκοιλιότητα, που συχνά είναι αποτέλεσμα της αφυδάτωσης.

7. Καθαρίζει τον οργανισμό
Το σώμα χρησιμοποιεί το νερό για να καθαριστεί από τις τοξίνες και τα απορρίμματα. Παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία των νεφρών και στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και των ηλεκτρολυτών στο σώμα μας. Ως βασικό συστατικό του αίματος συμβάλλει στη μεταφορά και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στο σώμα μας αλλά και στην αποβολή αποβλήτων, ενώ η μειωμένη του πρόσληψη συνδέεται και με τη δυσκοιλιότητα.

8. Απομακρύνει το κίνδυνο τύπων καρκίνου
Έχει ανακαλυφθεί ότι το νερό μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 45%. Επίσης, πίνοντας μεγάλη ποσότητα νερού μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου της ουροδόχου κύστης κατά 50% και, ενδεχομένως, ο κίνδυνος του καρκίνου του μαστού.
(Άρθρα κατά του καρκίνου: ΑΝΟΣΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ , Οι 10 τροφές «ασπίδα» για τον καρκίνο )

9. Βοηθά να γυμνάζεστε καλύτερα
Η αφυδάτωση μπορεί να εμποδίσει σφόδρα την αθλητική σας δραστηριότητα, να σας κάνει πιο αργοκίνητους και να σας είναι δύσκολο να σηκώσετε βάρη. Η άσκηση απαιτεί επιπλέον νερό, επομένως, βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτή. Λαμβάνοντας υπόψη πως το 70% έως 75% του βάρους των μυών προέρχεται από το νερό αντιλαμβανόμαστε τη σχέση της μυϊκής απόδοσης με την επαρκή πρόσληψη νερού.

10. Βοηθά τον εγκέφαλο
Παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και την πνευματική απόδοση. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ο εγκέφαλος αποτελείται σε ποσοστό 75% από νερό.

11. Είναι το ''λάδι'' στη ''μηχανή'' του σώματός μας
Προστατεύει τα όργανα από κραδασμούς και συγκρούσεις και συμβάλλει στη λίπανση των αρθρώσεων.

12. Διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία μας
Συμμετέχει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος μέσω στης εφίδρωσης

Πώς θα κάνουμε το νερό καθημερινή μας συνήθεια;
1. Πάρτε μαζί σας ένα μπουκάλι
Πολλοί άνθρωποι το θεωρούν αρκετά πρακτικό να παίρνουν ένα πλαστικό μπουκαλάκι με νερό και να τα κουβαλάνε μαζί τους όλη μέρα(στη δουλειά, στα ψώνια, στη βόλτα...). Όταν αδειάζει, το ξαναγεμίζουν και συνεχίζουν να πίνουν.

2. Βάλτε υπενθύμιση
Βάλτε το ξυπνητήρι του ρολογιού σας ή την υπενθύμιση του κινητού σας να χτυπάει κάθε μία ώρα, για να σας θυμίζει ότι πρέπει να πιείτε νερό.

3. Αντικαταστήστε τα υγρά που πίνατε με νερό
Αν, υπό νορμάλ συνθήκες, πίνετε αναψυκτικό ή κάποιο αλκοολούχο ποτό, πιείτε αντ’ αυτού ένα ποτήρι νερό. Όταν βγαίνετε έξω, προτιμήστε το ανθρακούχο νερό από το αλκοόλ.

4. Σημειώστε πότε πίνετε νερό
Όταν ξεκινάμε μια νέα συνήθεια, συνήθως, μας βοηθάει το να σημειώνουμε πότε την κάνουμε. Έτσι, το συνειδητοποιούμε και επιβεβαιώνουμε στον εαυτό μας ότι δεν έχουμε χάσει το στόχο μας. Κρατήστε ένα μικρό ημερολόγιο (ίσως σε κάποιο σημειωματάριο), το οποίο μπορεί να είναι αρκετά απλό και στο οποίο θα γράφετε πόσα ποτήρια νερό έχετε πιει.

Νερό και σώμα
Το νερό αντιστοιχεί στο 60% του σωματικού βάρους του μέσου ενήλικα άντρα και στο 50% της γυναίκας. Όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό νερού θα έχει. Το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού του σώματος βρίσκεται μέσα στα κύτταρα (ενδοκυττάριο νερό). Το υπόλοιπο βρίσκεται έξω από τα κύτταρα (εξωκυττάριο νερό) και κυρίως μέσα στα αγγεία, τα μάτια και το αίμα.

Αν χάσουμε το 10% του νερού από το σώμα μας, τότε προκαλούνται σοβαρές διαταραχές, ενώ αν χάσουμε το 20%, τότε μπορεί να προκληθεί ο θάνατος. Χωρίς φαγητό μπορεί κάποιος να ζήσει για αρκετές εβδομάδες, αλλά χωρίς νερό η κατάστασή του θα είναι κρίσιμη μετά από λίγα εικοσιτετράωρα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι από το νερό εξαρτάται η λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού μας και γενικότερα όλη μας η ζωή.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;
Η ερώτηση αυτή σηκώνει αρκετή συζήτηση.

Αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο είναι ότι η παλιά συμβουλή που έλεγε ότι «πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό τη ημέρα» δεν ισχύει για διάφορους λόγους: η ποσότητα αυτή περιλαμβάνει όλη την πρόσληψη νερού που παίρνουμε με την διατροφή μας, συμπεριλαμβανομένης της τροφής και των υγρών (εκτός του νερού). Επίσης, δεν αναφέρεται καθόλου στο σωματικό βάρος του ατόμου που αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για να υπολογίσουμε πόσο νερό χρειάζεται κάποιος. Επιπλέον, η ποσότητα που έχει ανάγκη ο καθένας ποικίλει ανάλογα με το αν είναι άρρωστος ή αν γυμνάζεται.

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες οι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν 35ml νερού ανά κιλό σωματικού βάρους, τα παιδιά 50-60ml/κιλό και τα βρέφη 150ml/κιλό. Για παράδειγμα ένας ενήλικος βάρους 70 κιλών χρειάζεται περίπου 35ml* 70 κιλά=2,5λίτρα νερού την ημέρα.

Ούτε είναι καλό να πίνετε νερό όταν διψάτε, γιατί μέχρι τότε έχετε ήδη αφυδατωθεί.
(Aν χάσουμε το 5% της ποσότητας του νερού που διαθέτει ο οργανισμός μας, θα βρεθούμε σε κατάσταση ακραίας αφυδάτωσης.)

Tο αντίθετο της αφυδάτωσης είναι η δηλητηρίαση από νερό. Aυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, τρέμουλο των βλεφάρων και συμπεριφορά ανάλογη της μέθης. Mπορεί να αποβεί μοιραία για τον οργανισμό. H εξισορρόπηση των ποσοτήτων νερού με τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού μας είναι, λοιπόν, σαφέστατα σημαντική.

Άνθρωποι με συγκεκριμένες παθήσεις -όπως πέτρες στα νεφρά- και οι ηλικιωμένοι, των οποίων ο οργανισμός δεν λειτουργεί τόσο καλά, θα ήταν καλό να πίνουν νερό ανεξάρτητα από το πόσο και αν το ζητάει ο οργανισμός τους. Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους η κατανάλωση αρκετών λίτρων την ημέρα κρίνεται υπερβολική. Oρισμένοι διαβητικοί, για παράδειγμα, παίρνουν βαζοπρεσσίνη σε μορφή χαπιού. Tα άτομα αυτά δεν μπορούν να αποβάλουν με την ούρηση την επιπλέον ποσότητα νερού και μπορεί να παρουσιάσουν ακόμα και δηλητηρίαση.

Τροφές που κρύβουν νερό
  • Λάδι και ζάχαρη: ίχνη
  • Φρυγανιές, δημητριακά, ξηροί καρποί, μπαχαρικά, γλυκά, καφές - κακάο σε σκόνη: 1%-10%
  • Bούτυρο, μέλι, αλεύρι, όσπρια, ρύζι: 10%-20%
  • Σκληρά τυριά, ψωμί: 20%-40%
  • Mαλακά τυριά, παγωτό: 40%-60%
  • Kρέας, ψάρι, κοτόπουλο, σούπες: 60%-80%
  • Φρούτα, λαχανικά: 70%-95%
  • Xυμοί: 80%-90%
  • Αβγά: 74%
  • Πατάτες 78%
  • Γάλα: 87%


Άλλα άρθρα:

Κάνε like και κοινοποίησε το άρθρο στο Facebook.
Τα σχόλια βρίσκονται μετά τις εικόνες. Γράψε και εσύ ένα.

Άρθρα από άλλα Ελληνικά site:

Δεν υπάρχουν σχόλια: