5 εκπληκτικές εφευρέσεις επιστημονικής φαντασίας σε εξέλιξη!

Η Επιστημονική φαντασία είναι γεμάτη με απίστευτα πράγματα. Είτε είναι όπλα λέιζερ, σπαθιά λέιζερ, ταχύτατα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός ή γιγάντια ρομπότ, η επιστημονική φαντασία θα είναι πάντα πιο μπροστά από αυτό που θεωρούμε πιθανό για το αύριο. Εν μέρει, αυτό είναι που ελκύει τους ανθρώπους. Η ιδέα του αδύνατου, τι αποτέλεσμα θα έχει και τι θα μπορούσε να σημαίνει για την καθημερινή μας ζωή. Φυσικά, πολλοί επιστήμονες είναι φαν της επιστημονικής φαντασίας και γι’ αυτό, ακόμα και τώρα δημιουργούνται τέτοια έργα.
Εδώ είναι μόνο 5 από αυτά…

1.Η συσκευή κάλυψης

Αυτή η συσκευή επιτρέπει σε ανθρώπους, αυτοκίνητα ή διαστημόπλοια να κινηθούν απαρατήρητοι ακόμα και από τους πιο ευαίσθητους αισθητήρες. Απαιτώντας μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να διατηρηθεί, οι ‘κακοί’ το χρησιμοποιούν για να στήσουν ενέδρα στους εχθρούς, ενώ οι καλοί για να συλλέξουν πληροφορίες, απαρατήρητοι.
Η δημιουργία ενός συστήματος που θα μπορούσε να ‘καλύψει’ αντικείμενα θα ήταν η πραγματοποίηση του ονείρου για τους κατασκευαστές όπλων και το τέλος του κόσμου για τις κυβερνήσεις. Μία εταιρία  κατασκευής όπλων, η BAE systems, ανακοίνωσε ότι έχει δοκιμάσει ένα τέτοιο σύστημα, τον αόρατο μανδύα. Στην πραγματικότητα, ο μανδύας είναι μία συλλογή από φωτοευαίσθητα μεταλλικά φύλλα, σαν τα κύτταρα του χαμαιλέοντα, τα οποία μιμούνται τη θερμοκρασία του αέρα τριγύρω τους. Όταν τοποθετηθούν πάνω σε τανκς για παράδειγμα, το καθιστούν αόρατο στις υπέρυθρες ακτινοβολίες ή δίνουν λάθος είδωλο στα εχθρικά ραντάρ.
Πηγαίνοντας ένα ακόμα βήμα παραπέρα, μία ομάδα ερευνητών της S.M.A.R.T. (Singapore MIT Alliance for Research and Technology) κατάφερε να κρύψει ή να καλύψει ένα μικρό αντικείμενο από την κοινή θέα. Χρησιμοποιώντας μία εξαιρετικά συνηθισμένη ουσία που υπάρχει στα όστρακα, το ανθρακικό ασβέστιο, η ομάδα κατάφερε να εξαφανίσει ένα μικρό λογότυπο της MIT. Βέβαια, αυτό δουλεύει μόνο για πολύ μικρά αντικείμενα αλλά είναι θέμα χρόνου προτού βρουν τον τρόπο και για μεγαλύτερα. Αυτή η τεχνολογία αναμένεται να εξελιχθεί όσο η επιστήμη προχωράει. Έτσι, ο αόρατος μανδύας ή συσκευή κάλυψης είναι μόνο θέμα χρόνου!

2.Ανάκτηση ονείρου

Η καταγραφή ονείρων ώστε να μπορείς να το δεις σε μορφή βίντεο αργότερα, συμβαίνει συχνά στην επιστημονική φαντασία. Τέτοια παραδέιγματα υπάρχουν σε ταινίες όπως το Final fantasy, Spirits within και το Excellent Strange days. Όμως αυτή η καταγραφή των ονείρων οδηγεί σε ηθικά διλλήματα, όπως για παράδειγμα το να ονειρευτείς έναν φόνο σημαίνει ότι το ομολογείς?
Αν οι επιστήμονες του California University έχουν δίκιο, θα μπορούμε σύντομα να το διαπιστώσουμε και μόνοι μας. Αυτή η ομάδα κατάφερε να ανακατασκευάσει εικόνες με ένα σκάνερ για εγκεφάλους! Για την ακρίβεια, εθελοντές υποβλήθηκαν σε ένα τεστ, κατά τη διάρκεια του οποίου έβλεπαν διάφορες ταινίες ενώ οι επιστήμονες σκάναραν τους εγκεφάλους τους με μαγνητικούς τομογράφους. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από τους τομογράφους, προσπάθησαν να ανακατασκευάσουν εικόνες που θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε κάποια από τις ταινίες που είδαν.
Δεν δουλεύουν όμως μόνο Αμερικανοί ερευνητές σ’ αυτό το θέμα. Μία ομάδα από Ιάπωνες ερευνητές έκανε το ίδιο πείραμα μόνο που κατάφερε να ανακτήσει στατικές εικόνες και όχι κινούμενες.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι χρειάζονται δεκαετίες έρευνας μέχρι να καταφέρουν να ανακτήσουν πλήρως ένα όνειρο ή μία ανάμνηση. Όμως, εφ’ όσον δουλεύουν δύο ομάδες πάνω στο ίδιο πρόβλημα, ίσως αυτό επιτευχθεί πολύ νωρίτερα. Η καθημερινή χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να είναι αιώνες μακριά, όμως με την κατάλληλη υποστήριξη και τα απαιτούμενα χρήματα θα μπορούσε να είναι εφαρμογή στο i-phone μέσα σε λίγα χρόνια!

3.Τηλεμεταφορά
Ποιανού δεν θα του άρεσε η τηλεμεταφορά? Να μπορεί να πάει στη δουλειά σε μια στιγμή, αποφεύγοντας την κίνηση? Τέρμα η αργοπορία ή η συμφόρηση στους δρόμους. Περισσότερος χρόνος ελεύθερος. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που θέτουν αυτή την ιδέα επιστημονικής φαντασίας από τις πρώτες προτεραιότητες της επιστήμης. Να μην αναφέρουμε τον χρόνο και το χρήμα που εξοικονομούμε από τη μεταφορά πραγμάτων σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Η τηλεμεταφορά έχει μια μικρή ιστορία στην επιστήμη. Ο όρος συλλήφθηκε το 1931 από τον πατέρα του ‘Περίεργου’, Charles Fort, για να εξηγήσει πώς οι διάφορες ανωμαλίες εμφανίζονται και εξαφανίζονται. Το 1993, ο φυσικός Charles Bennet υπέθεσε ότι η τηλεμεταφορά είναι εφικτή σε κβαντικό επίπεδο. Τέσσερα χρόνια μετά, ένα φωτόνιο μεταφέρθηκε, παρόλο που χρειάστηκαν τρία φωτόνια για να πετύχει το πείραμα. Το 2003, μία ομάδα επιστημόνων κατάφερε να τηλεμεταφέρει φωτόνια χωρίς να χρειαστεί να τα καταστρέψει.
Πριν δύο χρόνια, Μία ομάδα του πανεπιστημίου του Michigan μετέφερε πληροφορίες σε κενό, απόστασης ενός μέτρου. Η ομάδα ανέφερε ότι μπόρεσε να πετύχει τέλεια ακρίβεια στο 90% των προσπαθειών της.
Στο διάστημα αυτό των 18 χρόνων, οι επιστήμονες έκαναν τη θεωρία πράξη, στη μεταφορά φωτονίων και στη συνέχεια πληροφοριών. Είναι θέμα χρόνου πλέον, μέχρι η μεταφορά της ύλης σε οποιαδήποτε απόσταση να γίνει πραγματικότητα. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η ποσότητα της ενέργειας που θα απαιτηθεί σε ένα τέτοιο πείραμα, η οποία υποθέτουμε ότι θα είναι αστρονομική.

4.Αντίγραφα
Αγαπημένο θέμα του Star Trek και άλλων ταινιών επιστημονικής φαντασίας είναι η δημιουργία αντιγράφων. Μία μηχανή που θα δημιουργούσε οτιδήποτε απ’ το πουθενά, αρκεί να είχε το πρωτότυπο σαν δείγμα. Τέρμα η πείνα ή η ανάγκη να αγοράσεις οτιδήποτε. Εφόσον υπάρχει η ενέργεια, υπάρχει και το προϊόν και στον σημερινό κόσμο συμβαίνουν παρόμοια πράγματα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία 3D εκτύπωσης(εκτύπωση τριών διαστάσεων).
Αυτή η τεχνολογία δημιουργεί αντικείμενα με τρεις διαστάσεις, τοποθετώντας διαδοχικά στρώματα ύλης, με βάση το πρωτότυπο. Δυστυχώς αυτοί οι εκτυπωτές είναι ακριβοί προς το παρόν αλλά χάρη στον Dr Adrian Bowyer, λέκτορα της μηχανολογίας του πανεπιστημίου του Beth, ένα νέο πρόγραμμα προωθείται για τη δημιουργία ενός 3D εκτυπωτή που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο σπίτι.
Όμως αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος δημιουργίας αντιγράφων. Ένας άλλος τομέας της επιστήμης που ασχολείται με το θέμα είναι αυτός της νανοτεχνολογίας. Σκοπός της νανοτεχνολογίας είναι να δημιουργήσει μηχανές σε μικροσκοπικά μεγέθη. Αυτές οι μηχανές θα είναι ικανές να αναδιοργανώσουν τα μόρια τριγύρω τους, δημιουργώντας ό,τι διαταχθούν, χρησιμοποιώντας την πρώτη ύλη που υπάρχει διαθέσιμη. Για παράδειγμα, σε ένα κομμάτι ξύλο να αναδιοργανώσουν τα μόρια και να το μετατρέψουν αυτομάτως σε κάρβουνο!
Η νανοτεχνολογία είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο αλλά έχουν ήδη γίνει μερικά επιτυχημένα πειράματα με θετικά αποτελέσματα. Η 3D εκτύπωση έχει εδραιωθεί αλλά είναι ακριβή για χρήση στο σπίτι, όμως και οι δύο αυτοί μέθοδοι δείχνουν μία πιθανότητα ότι μπορεί αυτή η επιστήμη να ξεπηδήσει λύνοντας το πρόβλημα της πείνας σε μία δεκαετία περίπου.

5.Αυτοκίνητα που οδηγούν μόνα τους
Τέτοια τεχνολογία είδαμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας I robot και Minority Report. Ένα αυτοκίνητο δηλαδή, που του λες πού θες να πας, αφαιρώντας τελείως τον ανθρώπινο παράγοντα όσον αφορά στα ατυχήματα. Παράλληλα, θα μπορούσες να φας πρωινό, να βαφτείς, να δεις τα mail σου χωρίς να φοβάσαι αν θα τρακάρεις.
Ένα πρόγραμμα, το Sartre, βρίσκεται σε εξέλιξη. Όραμα του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός οδικού τραίνου, με οδηγό όχημα ένα αυτοκίνητο που το οδηγάει άνθρωπος και προπορευόμενα οχήματα που οδηγούν μόνα τους. Έτσι, οι άνθρωποι στα αυτόνομα οχήματα θα μπορούν να κάνουν οτιδήποτε, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν μην τρακάρουν. Πιστεύεται ότι αυτό το σύστημα θα μπορούσε να προκαλέσει 20% λιγότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον, λιγότερα ατυχήματα και μικρότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Το σύστημα Sartre, είναι ένα από τα πολλά προγράμματα που ερευνούνται αυτή τη στιγμή. Ένα αυτόματο αυτοκίνητο θα είναι το επόμενο τεχνολογικό άλμα και προβλέπεται να έρθει από την πιο απίθανη πηγή. Η Google, αυτό ο γίγαντας του ιντερνέτ, δοκιμάζει εδώ και αρκετό καιρό, αυτόματα οχήματα.
Το αυτοκίνητο της Google, κάλυψε 140.000 μίλια και η μόνη φορά που χρειάστηκε η ανθρώπινη παρέμβαση για να αποφευχθεί ατύχημα ήταν λόγω των άλλων οδηγών οχημάτων που κυκλοφορούσαν στο δρόμο. Το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί μία μίξη από τηλέμετρα βίντεο, ραντάρ και λέιζερ καθώς επίσης και λεπτομερείς χάρτες για την αποφυγή εμποδίων. Ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου μπορεί να προγραμματιστεί και για άλλου είδους οδήγηση, καθιστώντας το σύστημα εύχρηστο σε διαφορετικές χώρες.
Σκοπός είναι να μειώσουμε την επιρροή του αυτοκινήτου στο περιβάλλον και να ρίξουμε τον δείκτη ατυχημάτων, αφαιρώντας τελείως τον ανθρώπινο παράγοντα. Και τα δύο αυτά συστήματα είναι πολλά υποσχόμενα, κάνοντας το μέλλον του αυτόνομου οχήματος να μην μοιάζει και τόσο μακρινό

Η τεχνολογία κάνει συνεχώς προόδους και το μόνο πράγμα που την εμποδίζει είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Νόμοι, ηθικές αξίες και χρήμα είναι λίγοι από τους παράγοντες που κρατάνε την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας σε σταθερούς ρυθμούς.


Πηγή: environmentalgraffiti.com
Μετάφραση: Hagi


- by Hagi -

 γράψε κανένα σχόλιο, ψήφισε το άρθρο
 και κοινοποίησέ το στο  Facebook.
Άρθρα από άλλα Ελληνικά site:

Δεν υπάρχουν σχόλια: