14 δισ. δολάρια το ...κόστος «εξαγοράς» του Κογκρέσου
Αμερικανός συγγραφέας και οικονομολόγος υπολόγισε ...χονδρικά το ποσόν 14 εκατομμύρια δολάρια θα χρειάζονταν για να... ξαναγοράσουν οι αμερικανοί το πολιτικό τους σύστημα.
Πόσο θα κόστιζε στους αμερικανούς πολίτες να... «εξαγοράσουν» τους αντιπροσώπους τους στο Κογκρέσο από τα σημερινά τους αφεντικά - τα λόμπι των μεγάλων βιομηχανικών κλάδων και τις πάσης φυσεως ομάδες πίεσης; Ποιό θα ήταν το αντίτιμο γιά ενα «καθαρό» από επιρροές Κογκρέσο;
Αυτό το «προβοκατόρικο» αλλά δυστυχώς άκρως επίκαιρο (και όχι μόνο γιά τις ΗΠΑ) ερώτημα βάλθηκε να απαντήσει ο αμερικανός συγγραφέας και οικονομολόγος Τσαρλς Χιου Σμιθ. Εκατσε λοιπόν και υπολόγισε, χονδρικά είναι η αλήθεια, πόσα χρήματα θα χρειάζονταν γιά να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» των λόμπι και των ομάδων ειδικών συμφερόντων, όπως εκείνες των τραπεζών, της Γουόλ Στριτ, των μεγάλων ασφαλιστικών, φαρμακευτικών και καπνοπαραγωγικών βιομηχανίας, καθώς και της βιομηχανίας όπλων στην αμερικανική πολιτική σκηνή.
«Μια θέση Γερουσιαστή αποτελεί έναν ακριβό μοχλό εξουσίας, γι' αυτό θα έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι να ξοδέψουμε κατά μέσο όρο 50 εκατομμύρια δολάρια ανά έδρα, πράγμα που σημαίνει πέντε δισεκατομμύρια δολάρια για ολόκληρη τη Γερουσία. Μια έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι πολύ φθηνότερη: δέκα εκατομμύρια δολάρια αρκούν για αυτό τον χώρο εξουσίας. Επειδή όμως τα λόμπι θα πολεμήσουν με νύχια και με δόντια για διατηρήσουν την επιρροή τους, οπότε καλύτερα να διπλασιάσουμε το ποσό - συνολικά έχουμε 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.», λέει.
Όπως επισημαίνει, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν μπορεί να εξαγοραστεί, αλλά ο αμερικανός πρόεδρος μπορεί να ανατρέψει την απόφαση του λαού να ανακτήσει τον έλεγχο της κυβέρνησής του, συνεπώς η λύση θα ήταν να … αγοραστεί και ο πρόεδρος!
«Η τιμή αγοράς του Ομπάμα θα κυμαινόταν γύρω στα 100 εκατομμύρια δολάρια, επειδή όμως κάθε λόμπι θα θέλει να έχει τον δικό του άνθρωπο με δικαίωμα άσκησης βέτο σε σημαντικές αποφάσεις, ας το τριπλασιάσουμε το ποσό», εκτιμά.
Με μια απλή πρόσθεση αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα αρκούσε το ποσό των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αγοραστεί ολόκληρη η αμερικανική κυβέρνηση, πράγμα που οδηγεί τον οικονομολόγο σε ένα μάλλον ανησυχητικό συμπέρασμα. «Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 0.0037% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των 3,8 τρισεκατομμυρίων, δηλαδή περίπου στο έναν τρίτο του ένα τοις εκατό. Πρόκειται για εκπληκτικό μοχλό πίεσης: ένα δολάριο σε δωρεές - δωροδοκίες για τις προεκλογικές καμπάνιες των υποψηφίων ελέγχει 300 δολάρια ετησίων δαπανών, μαζί μια παγκόσμια αυτοκρατορία.», τονίζει..
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου